100% van iedereen zijn mensen
Home Blog 100% van iedereen zijn mensen

100% van iedereen zijn mensen

20 november 2022

100% of employees are people. 100% of customers are people. 100% of investors are people. If you don’t understand people, you don’t understand business.

100% van alle werknemers zijn mensen. 
100% van alle klanten zijn mensen.
100% van jouw collega’s zijn mensen.

Als je dus het gedrag van mensen niet snapt, dan snap je samenwerken en zakendoen ook niet. -> Aldus Simon Sinek

Dit lijkt zo’n inkopper bovenstaande tekst. Ik ken mezelf toch, ik ken mijn team en mijn collega’s. Ik weet wanneer iedereen jarig is. Ik weet dat “hij” voordat hij 2 koppen koffie op heeft wat stiller is. Ik weet dat “zij” na het weekend eerst een uur over haar hele geweldige weekend moet vertellen. Ik weet dat “hij” altijd gelijk over werk begint en nooit tijd maakt voor een social talk. Ik weet dat “zij” altijd eerst negatief doet en later bijdraait. 

We denken onszelf en anderen zo goed te kennen. En dat zal in zekere zin ook. Echter, weet jij van jouw team-leden of andere collega’s waarmee je samenwerkt hun:

  • Ideale wereld? Bijvoorbeeld “harmonie” bewaren dus nooit direct zeggen wat jij wilt of is jouw ideale wereld “perfectie” waardoor je soms ook pietlullig lijkt als je minder goed in je vel zit
  • Tijdsbeleving? Moet alles “nu” bij of is alles “in de toekomst” gepland
  • Angsten? Hoe ga jij om met verlies van controle of hoe ga jij om met onzekerheden

Geloof me, vanuit bovenstaand perspectief kennen we elkaar niet. Zelden maak ik het mee dat een team elkaar op belangrijke samenwerking elementen kent. 

Toch is dit heel belangrijk om hier wel tijd voor te maken als organisatie en als team. Waarom, nou de redenen lijken me met alle nieuwsberichten duidelijk:

  • Hoog ziekteverzuim door stress/burn-out (27% van het ziekteverzuim is stress/ burn-out)
  • Krapte in de arbeidsmarkt en let wel: 27% van alle gestarte nieuwe medewerkers stopt binnen 91 dagen

Oftewel als je investeert in (nieuwe) mensen, als je wilt dat doelstellingen gehaald worden op een prettige manier in plaats van de stressvolle ongezellige manier. Als jij je team vanuit “flow” op de rit wil hebben en houden, dan lijkt de investering “Ken jezelf, ken de ander en hoe gaan we effectief met elkaar om” essentieel


Terug naar overzicht