Hoe DISC-persoonlijkheidsprofielen omgaan met stress en communicatie
Home Blog 44% van werkende ervaart fysieke pijn

44% van werkende ervaart fysieke pijn

29 april 2024

Schokkende cijfers van TNO onthullen dat bijna twee derde van alle werknemers fysieke klachten ervaart die deels door werk worden veroorzaakt. Een alarmerende 44% heeft last van arm-, nek- en schouderklachten. Daarnaast brengt 44% van de werknemers zes uur of meer per dag door achter een beeldscherm. Deze statistieken zijn een sterke indicatie dat werkomgevingen en werkpraktijken een significante impact hebben op de fysieke gezondheid van werknemers.

Pijn en stress hebben echter niet alleen invloed op de fysieke gezondheid van werknemers; ze beïnvloeden ook hun reactievermogen, gedrag en uiteindelijk hun prestaties op de werkvloer. Dit kan leiden tot minder effectieve communicatie en verminderde samenwerking, wat weer een negatief effect heeft op de algehele werksfeer en productiviteit.

In deze blog vertel ik kort hoe de verschillende DISC-persoonlijkheidsprofielen reageren op stress en welke strategieën kunnen helpen om deze uitdagingen aan te gaan.

Hoe DISC-profielen reageren op stress

Elk DISC-profiel heeft zijn unieke manieren van reageren onder druk, wat belangrijke implicaties heeft voor teamdynamiek en leiderschap:

D = Daadkracht: Mensen met een hoge D-score zijn doelgericht en besluitvaardig. Onder stress kunnen ze echter ongeduldig en kritisch worden. 
Het is essentieel voor D-profielen om te leren hun reacties te moduleren en open te staan voor de inbreng van anderen om duurzamere oplossingen en teamharmonie te bevorderen.

I = Interactie: I-profielen zijn bekend om hun energie en sociale vaardigheden. Stress kan hen echter chaotisch en overcommunicatief maken, waarbij belangrijke details verloren kunnen gaan. Voor I-profielen is het cruciaal om technieken te ontwikkelen die hen helpen hun focus te behouden zonder hun enthousiasme te verliezen.

S = Stabiliteit: Personen met een S-profiel zijn de stabilisatoren binnen teams, bekend om hun ondersteunende aard. Stress kan hen echter introvert en teruggetrokken maken. Actieve communicatie en de moed om hun behoeften en ideeën te uiten, zijn belangrijk voor S-profielen om zich gewaardeerd en betrokken te voelen.

C = Conformiteit: C-profielen zijn uiterst nauwkeurig en waarde hechten aan orde. Onder stress kunnen zij echter overmatig kritisch en vasthoudend aan procedures worden. Het is belangrijk voor C-profielen om flexibiliteit en openheid voor nieuwe ideeën te ontwikkelen om de innovatie en aanpassingsvermogen binnen teams te verbeteren.

Het belang van DISC in persoonlijke en professionele ontwikkeling

Het begrijpen van je eigen DISC-profiel en dat van je collega's kan van onschatbare waarde zijn voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Door je bewust te zijn van hoe je geneigd bent te reageren onder stress, kun je effectievere strategieën ontwikkelen voor communicatie en probleemoplossing in uitdagende tijden.

Ontdek hoe jij reageert onder stress en wat de invloed van pijn op jouw gedrag is door je DISC-profiel in te vullen. Doe mee aan mijn workshop op 3 juli, waar je leert hoe je ondanks deze uitdagingen toch effectief kunt communiceren en samenwerken.

En één iets wat ik als laatste wil benoemen, als je het niet voor jezelf doet (ontwikkelen), doe het dan om meer te leren over je collega’s. Elk inzicht draagt bij aan een gezondere en productievere werkomgeving, waarin iedereen zijn volledige potentieel kan bereiken.


Terug naar overzicht