De 5 frustraties van “teamwork
Home Blog De 5 frustraties van “teamwork"

De 5 frustraties van “teamwork"

21 september 2022

Patrick Lencioni is een Amerikaanse schrijver, gespecialiseerd in management en leiderschap. Hij staat vooral bekend om de “Piramide van Lencioni”. Deze piramide wordt uitgelegd in zijn boek “De 5 frustraties van teamwork” uit 2002.

In dit boek legt Lencioni zijn 5 lagen piramide uit. De 5 lagen bestaan uit:

  1. Vertrouwen 
  2. Communicatie
  3. Betrokkenheid
  4. Verantwoordelijkheid
  5. Resultaatgerichtheid

In mijn trainingen laat ik zien aan de linkerzijde hoe een “ineffectief” team samenwerkt en aan de rechterzijde hoe een “effectief” team goed samenwerkt.

De top van de piramide is: resultaat. Het benoemde doel. Dit kan onder andere zijn:

  • Sales doelstellingen
  • Afdeling KPI’s
  • Projectmanagement
  • Sport resultaat doel
  • Marketing resultaat
  • Organisatie doelstellingen

Om gezamenlijke doelen te bereiken, is het essentieel dat naast het benoemen van doelen, vooral gedacht wordt aan de belangrijkste factor daarin: de mens! Plannen, doelen, taken verdelen etc, essentieel is vooral het groepsproces om gewenste resultaten te bereiken. Mensen zijn daarin de belangrijkste factor. Dus dat een team effectief en fijn samenwerkt helemaal!

Laten we hieronder de 5 lagen van de piramide van Lencioni kort benoemen.

Vertrouwen

Alle samenwerkingen en iedere relatie begint met vertrouwen. Dit is de onderste laag van de piramide. Het fundament van iedere afdeling, organisatie, sportteam, samenwerking, partnerschap, sales etc.

Het is dus heel belangrijk “vertrouwen” op te bouwen met elkaar en dat te behouden!

Indien vertrouwen ontbreekt om welke reden dan ook, dan bevind je je in “wantrouw”. Als de basis wantrouw is dan heeft dat vaak consequenties voor alle lagen daarboven.

Communicatie

Als we elkaar vertrouwen dan is er ruimte voor “goede effectieve” gesprekken, voor openheid en eerlijk. Dit is essentieel om groepsdoelen te halen. Ook een constructief conflict kan daar deel van zijn.

Echter wanneer een team of een persoon “wantrouwt” zal je zien dat communicatie verandert in “conflict mijdend” gedrag of juist “te direct” kortaf communicatie ook wel het korte lontje genoemd. We maken dan niet meer de tijd om elkaar te horen, te begrijpen en de verdiepingsvragen te stellen omdat de wantrouw overheerst.

Betrokkenheid

In een goed effectief, vertrouwend en goed communicatief team, zie je plezier en dat lijdt naar betrokkenheid om met elkaar doelen te realiseren.

Wanneer “wantrouw” in het team zit, zal je merken dat men al snel kiest om zijn of haar persoonlijke strategie aan te passen. Vaak uit min betrokkenheid in dat afspraken niet worden nagekomen. We attenderen elkaar niet (meer) op belangrijke zaken. Stap voor stap haken we af in wat nodig is om als team het doel te halen.

Verantwoordelijkheid

In een goed lopend effectief team waarin gemaakte afspraken worden nagekomen, waarin goed en open wordt gecommuniceerd en waarin alles duidelijk is, nemen mensen hun verantwoordelijk is.

Zodra een team ineffectief samenwerkt, betrokkenheid al verloren is, communicatie niet meer gebeurd en de wantrouw groeit, dan groeit ook van ons excuus om geen verantwoordelijkheid te nemen over onze rol in deze. Vaak zie je dat we dan naar elkaar gaan wijzen.

Resultaat

In het effectieve team, worden successen gevierd, tussentijds goed geëvalueerd, de koers eventueel bijgesteld om het doel te behalen of meer creativiteit wordt aangeboord om alles op alles te zetten waardoor het resultaat geborgen is.

In een effectief team, is het resultaat allang uit het oog verloren. Vanuit de onderste laag “vertrouwen” of in dit geval “wantrouw” is het dysfunctionele team al afgehaakt. Vaak zie je dan ploeterende mensen die op hun oude manier hun eigen taak blijven doen maar niet meer alles uit de kast halen om het resultaat te behalen.

Mocht jouw afdeling of organisatie nou meer behoefte hebben aan effectief en plezier met elkaar samen te werken om doelen te halen, contact me dan zodat we kunnen kijken of ik de juiste persoon ben om jullie daarin te begeleiden.


Terug naar overzicht