De Logische Niveaus; Één van mijn favoriete modellen en inzichten!
Home Blog De Logische Niveaus; Één van mijn favoriete modellen en inzichten

De Logische Niveaus; Één van mijn favoriete modellen en inzichten

12 mei 2022

Tijdens mijn NLP-opleiding in 2004 kwam één van mijn favorieten inzichten op mijn pad. Dit model “de logische niveaus” is ontworpen door Gregory Bateson en Robert Dilts.

Dit piramide model is opgebouwd uit 6 niveaus die beschrijven hoe we denken, leren, groeien en ontwikkelen. Het is een hiërarchisch model want het denken of het veranderen van jouw denken zal effect hebben op de onderliggende niveaus.

Oftewel dit piramide model heeft hogere en lagere niveaus. Het hogere niveau is niet beter dan het lagere niveau echter een verandering op hoger niveau zal van grote invloed zijn op een lager niveau.

De 6 logische niveaus

De komende periode zal ik iedere laag van deze 6 lagen uitgebreid gaan beschrijven en toelichten want ze zijn alle 6 interessant. Als je mij al enige tijd volgt dan weet je dat ik nu vooral schrijf over DISC “gedrag en communicatie” model en die verwijst eigenlijk naar de een onderste laag van het 6 logische niveaus: ons gedrag en communicatie

Naast dit model “de logische niveaus” zal ik ook veel gaan schrijven over de derde laag “vaardigheden” vanuit denkstijlen en over de vierde laag “overtuigingen” vanuit drijfveren.

DISC beschrijft vooral “wat” iemand doet (gedrag) en communiceert. Denkstijlen beschrijft “hoe” iemand dat doet en drijfveren beantwoord de vraag “waarom” iemand dat doet.

De logische niveaus in het kort van boven naar beneden:

 1. Zingeving: “Wat is mijn bijdrage in dit grotere geheel? / Waar sta ik voor?”
  Dit beschrijft de missie waarvoor jij handelt en waarvoor jij staat.
 2. Identiteit: “Welke rol vervul ik/ Wie ben ik”
  Dit beschrijft de visie die je hebt over wie je bent.
 3. Overtuiging: “Wat geloof je? / Waar geloof je in?” -> Drijfveren
  De bewuste keuze die je maakt over je motivatie
 4. Vaardigheden: “wat kan ik?? Hoe pak ik de dingen aan?” -> Denkstijl
  De vaardigheden en kwaliteiten die je gebruikt.
 5. Gedrag: “Wat doe ik/ Hoe communiceer ik” -> DISC
  De handelingen en acties die je werkelijk verricht en de manier waarop je je uit.
 6. Omgeving: “Waar ben ik”
  De context waarbinnen je je begeeft.

Dit model is dus eenvoudig te begrijpen en toe te passen. Luister eens naar je interne dialoog en houd deze naast dit model met je uitspraken. Als je dit model goed begrijpt en je gaat ermee aan de slag dan zal je merken dat dit model van direct goede invloed op elk onderdeel in jouw leven kan zijn. Niets ligt buiten jouw bereik.

Hoe het model is opgebouwd en hoe kun je het toepassen

 • Elk hoger niveau is belangrijker dan het niveau eronder in het proces van informatieverwerking en bepaalt wat er in de onderliggende niveaus gebeurt.
 • Verandering op een lager niveau kan hogere niveaus beïnvloeden, maar dit is niet gegarandeerd noch zo zeer nodig.
 • De oplossing van een uitdaging ligt altijd hoger dan het niveau waarop er moeite wordt ervaren.

De logische niveaus van Bateson kun je op ieder onderdeel in jouw leven toepassen. Mocht je meer informatie wensen over wat een de logische niveau's voor jou kan betekenen en opleveren, dan kun je me bereiken via michelle@michellevanstijn.nl


Terug naar overzicht