De vier drijfveren
Home Blog De vier drijfveren

De vier drijfveren

14 september 2022

De vier drijfveren ontwikkelt en getoetst door Dr. Sanford Kulkin PH. D oprichter en algemeen directeur van PeopleKeys Inc.

In het model drijfveren wordt in bovenstaand model weergegeven “waarom we doen wat we doen”.

De twee benoemde soorten resultaten van dit model drijfveren: 

  1. Persoonlijke resultaat
  2. Gezamenlijke resultaat

De twee benoemde wegen die tot die resultaten komen zijn:

  1. Persoonlijke inspanning
  2. Gezamenlijke inspanning

Hieronder zal ik een korte weergaven van de vier drijfveren “persoonlijke vrijheid”, “rechtvaardigheid”, “loyaliteit” en “gelijkwaardigheid”.

Persoonlijke vrijheid

Deze drijfveer is gericht op persoonlijke inspanning en persoonlijk resultaat. Mensen met deze drijfveer willen hun eigen doelen onafhankelijk kunnen bepalen en zaken afhandelen op hun manier. In hun drang naar het creëren van de eigen bewegingsvrijheid zijn ze innovatief en ondernemend. Ze zijn grensverleggend, gaan voor de win en verkennen graag nieuwe kansen.

Rechtvaardigheid

Deze drijfveer is gericht op persoonlijke inspanning en een gezamenlijk resultaat. Mensen met deze drijfveer willen dat iedereen door hun toedoen kan winnen of het beter kan hebben. Zij zoeken manieren om hun eigen wensen, belangen, kennis en kunde te verenigen met die van anderen. Op die manier ontstaat er een samenwerking waar iedereen enthousiast over is.

Loyaliteit

Deze drijfveer is gericht op gezamenlijke inspanning en een gezamenlijk resultaat. Mensen met deze drijfveer werken graag met volle commitment en toewijding aan hun taken. Zij doen het liefst werk dat ze ook zelf zinvol vinden als bijdrage aan het bedrijf, team of collega. Als zij ergens voor gaan, kun je altijd op hen rekenen en terugvallen. Zij denken en werken vanuit hun zienswijze en denksysteem dat is gebaseerd op betrouwbaar zijn, verantwoordelijkheid en commitment.

Gelijkwaardigheid

Deze drijfveer is gericht op persoonlijk inspanning en een gezamenlijk resultaat. Mensen met deze drijfveer hebben de overtuiging dat alles mogelijk is voor iedereen. Ze zoeken naar manieren om zichzelf te onderscheiden als persoon en willen zich kunnen ontwikkelen. In hun ogen heeft iedereen dat recht en met elkaar zoek je het beste voor elkaar. Dat doe je op een prettige, betrokken en gelijkwaardige manier. Hierdoor is alles bespreekbaar en moet ook alles bespreekbaar gemaakt kunnen worden.


Welke twee drijfveren passen er bij jou?

Wil je meer ontdekken over jezelf en begrijpen WAAROM jij doet wat je doet. Wat jouw grotere drive achter alles is, mail me dan of bekijk mijn trainingen.


Terug naar overzicht

Wil je weten wie ik ben?

Klik dan op onderstaande button met Michelle van Stijn. Trainer, coach en spreker voor organisaties die effectiever willen groeien en ontwikkelen met elkaar?

Kennismaken!