Home Blog Hoe DiSC in mijn leven kwam en wat het mij opleverde

Hoe DiSC in mijn leven kwam en wat het mij opleverde

11 oktober 2017

DiSC de eerste indruk; Het zal toch wel meer zijn dan vier profielen?

Toen ik in 2011 bij TVcN aan een hele mooie baan begon als sales en marketing directeur, tevens mijn laatste baan, werd mijn bureau na een korte kennismakingsronde met het hele bedrijf meteen vol gelegd. Dossiers die ik moest lezen, aanbestedingen die speelden moest ik in een paar dagen compleet kennen, grote marketing projecten moesten versneld goed opgepakt worden en oja ik moest ook ergens nog één op één kennis maken met de medewerkers uit mijn drie teams. Kortom, er moest veel in een hele korte periode gerealiseerd worden.

DiSC eerste indruk: er zijn toch veel meer dan 4 profielen?

Vlak voor mijn komst had mijn afdeling een training gevolgd en ik hoorde ze vol enthousiasme nieuwe samenwerkingsafspraken handhaven. Ik had toen nog niet door dat ze dit in de DiSC training hadden geleerd. Ik hoorde uitspraken waaruit bleek dat veel conflicten en onbegrip was omgezet in interesse voor elkaar, er was meer ruimte voor ieders “voorkeursgedrag” en het team was zich ervan bewust dat we allemaal anders zijn, reageren en communiceren. Het was echt geweldig om te horen hoe deze training impact had op een team wat al zo lang met elkaar samenwerkte.

In mijn stapels werk lag een gekleurde kaart met 4 vlakken erop en 4 verschillende kleuren met in ieder vlak een letter erin. In ieder vlak stonden ook enige woorden en korte teksten wat een samenvatting van een profiel bleek te zijn. Een manager die mij met die kaart zag, zei: “dat is die DiSC training die jouw team heeft gedaan. Lees het maar, dan snap je het”. Ik las het, begreep het zeker niet en vond het kaartje met vakjes nogal een stempel op mensen. Alsof er maar 4 profielen zijn op deze aarde. Ik vond het behoorlijk kort door de bocht en legde het opzij. Ik had nog 700 bladzijde aanbestedingen te lezen.

Voorkeurs gedragsprofielen en secondanten… 

Later nam een andere collega de moeite om mij bij te praten en in te werken. Ze vertelde me ook meer over de DiSC profielen. Ze lichtte het zo toe: we zijn allemaal alles op die kaart, maar hebben 1 voorkeur gedragsprofiel en een secondant. Deze kaart was een ondersteunde tool, maar ze legde uit dat je wel het hele verhaal en profiel moest kennen om het helemaal te begrijpen. Na haar korte toelichting was ik al meer geïnteresseerd, maar door tijdgebrek en deadlines legde ik het weer naast me neer.

Foute keuzes onder druk maken door mijn eigen patroon van handelen

Hierna merkte ik dat een aantal grote projecten stroef verliepen. We kregen als team grote aanbestedingen zowel inhoudelijk als in de samenwerking niet lekker op de rit. Het leek wel alsof ik steeds de verkeerde keuzes maakte. Omdat ik een waanzinnig goed resultaat wilde en omdat er snel goede keuzes en acties gedaan moesten worden, koos ik mensen voor deze aanbestedingen die vooral direct oppakken, positef en constructief in de actie-stand gaan. Mensen die lang nadenken over lijstjes, schema’s, onderzoeken, negatief zijn, stabiele samenwerkingen of eerst een "gezellige" teamsessie nodig hadden, vond ik op dat moment niet relevant en handig voor een goed resultaat. Ik kon even niets met medewerkers die lang wilden nadenken of te zwaar in details wilden gaan. Er lag een korte deadline op een groot project! De druk van de vele ogen die op me gericht waren – en van de miljoenen aanbestedingen die ik binnen te slepen had – hielpen ook niet mee.

Hoe een open en eerlijke bespreking alles veranderde 

In een werkbespreking met één van de mensen uit mijn team, waarvan ik vond dat hij een handrem was met zijn details, schema’s, onderzoeken, negativisme, en sceptische aanpak, besprak ik open met hem wat me opviel. Hij beaamde het en herkende alles wat ik benoemde. Vervolgens kwam hij met zijn DiSC map. Hij attendeerde mij heel subtiel op mijn gedrag en waar ik van houd, wat mijn krachten waren als directeur en waarom ik mijn keuzes maakte. Hij begreep mij heel goed. Vervolgens lichtte hij toe dat hij exact mijn tegenhanger is en wat zijn krachten en toegevoegde waarde zijn.

Hij wilde graag dat we bij het vormen van project- en aanbestedingsteams meer zouden letten op de 4 verschillende DiSC profielen. Hij kon accuraat, gedetailleerd en ook oplossinggericht uitleggen waarom en benoemde voor mij het dan vermoedelijke resultaat als we op deze wijze de aanbestedingen zouden aanpakken. Ik had ineens een enorme bewondering voor hem – iemand die tot vlak daarvoor zakelijk enorm in mijn irritatiezone zat en die ik als een handrem ervaarde, bleek gewoon vanuit een andere invalshoek mij te kunnen overtuigen hoe we als team wel effectief en constructief een project tot succes konden leiden!

Voor goeie teams heb je alle profielen nodig!


Hij had gelijk. Ik koos kopieën van mezelf: mensen die positief en vol energie in de actie stand gaan voor projecten om te winnen. Ik dacht dat ieder project hierdoor tot een succes zou leiden en dat ik het, door te kiezen voor deze mensen, van stroef naar soepel kon verschuiven. Maar dat was helemaal niet zo! Mijn eerdere geformeerde teams gingen geïnspireerd en vol energie aan het werk, maar door hun directheid en dominantie probeerden ze elkaar steeds te overtroeven. Natuurlijk verliep het werk daardoor stroef…

In diezelfde werkbespreking daagde ik de voor mij ooit “handrem-medewerker” uit om de kartrekker te worden en de aanbestedingsteams te formeren. Binnen een uur hadden we een puzzel aan projecten en beschikbare mensen in teams verdeeld – met onderbouwing. We waren het op alle vlakken direct met elkaar eens. We riepen de afdeling bijeen en legden hen voor wat we hadden besproken. Iedereen was het ermee eens: ze voelden dat we nu nog aan het ploeteren waren, zagen in dat het kwam door de verkeerd samengestelde projectteams en werden enthousiast van de nieuwe keuzes.

Zo werd mijn liefde voor DiSC geboren 

Alle projecten waren nu aan de hand van DiSC profielen ingedeeld. Er was een nieuwe energie op de afdeling en alle projecten liepen ineens een stuk soepeler! Onvoorstelbaar wat deze openheid en inzichten met een iedereen – mijzelf voorop – deed. Iedereen pakte zijn of haar rol, er was ineens effectieve communicatie en samenwerkingen kwamen tot hun recht. Vanaf dat moment zijn we DiSC gaan hanteren in onze projecten en gebruikten we het om in openheid aan ons team te bouwen. Had ik me maar meteen verdiept in dat kleine kaartje en ingezien wat het mij kon opleveren!

Tegenwoordig coach en train ik mensen en bedrijven op basis van het DiSC instrument. Het blijft me verwonderen hoe sommige inzichten en de kleinste aanpassingen zo’n groot resultaat kunnen opleveren door betere vragen, inzichten en daardoor ook antwoorden! Deze methode van effectieve communicatie, te beginnen bij jezelf, leidt werkelijk tot mooiere nieuwe samenwerkingen en betere resultaten! Met een DiSC training gooi je alles wat je weet over communiceren en samenwerken overhoop om het daarna als een logische puzzel weer in elkaar te liggen. Ik kan het elke manager, afdeling, teams, ondernemers, iedereen in sales aanraden om de wereld eens vanuit het DiSC instrument op te pakken!

Wil jij met DISC en alle kansen voor jou daarin kennismaken? Wil jij meer over jezelf weten met jouw voorkeursgedrag en communictiestijl en je eigen DISC profiel ingevuld hebben? Contact me dan zodat we kunnen afstemmen wat jouw ontwikkelwensen zijn om je  persoonlijke en zakelijke succes te vergroten. Of kijk op een van deze eendaagse workshop trainingen.


Terug naar overzicht