Introductie tot DISC: begrijp de vier gedragsstijlen en toepassingen binnen organisaties
Home Blog Introductie tot DISC: wat is het en hoe wordt DISC toegepast binnen organisaties?

Introductie tot DISC: wat is het en hoe wordt DISC toegepast binnen organisaties?

18 juni 2024

DISC is een gedrag en communicatie model wat wordt gebruikt om het gedrag en manier van communiceren van individuen binnen een bepaalde situatie meer inzicht te geven en te begrijpen. Het is gebaseerd op de theorie van de psycholoog William Marston, die in de jaren 1920 de grondslag legde voor deze methodiek.

DISC staat voor de vier primaire gedragsstijlen die het identificeert: Dominantie (D), Invloed (I), Stabiliteit (S) en Consciëntieusheid (C).

Wat is DISC?

 • Daadkracht (D): Mensen die hoog scoren op 'Daadkracht' zijn direct, resultaatgericht, assertief en hebben de neiging om controle over hun omgeving te willen hebben. Ze zijn vaak zeer gemotiveerd door competitie en succes.
 • Invloed (I): Individuen met een hoge 'Invloed'-score zijn sociaal, overtuigend, en hartelijk. Ze zijn optimistisch, praatgraag en houden ervan om in sociale situaties te zijn. Hun motivatie ligt vaak in sociale erkenning en relaties.
 • Stabiliteit (S): Personen die hoog scoren op 'Stabiliteit' zijn betrouwbaar, methodisch en kalm. Ze waarderen consistentie en stabiliteit in hun omgeving en hebben een sterke aversie tegen verandering. Hun drijfveer is vaak zekerheid en loyaliteit.
 • Consciëntieus (C): Mensen met een hoge 'Consciëntieus'-score zijn nauwkeurig, analytisch, en onafhankelijk. Ze zijn gedreven door feiten en logica, en hebben een sterke focus op kwaliteit en nauwkeurigheid.

Toepassing binnen organisaties

DISC wordt binnen organisaties op verschillende manieren toegepast, waaronder:

 1. Persoonlijke ontwikkeling: 
  Het helpt individuen hun eigen gedragsstijlen te begrijpen en te waarderen, wat leidt tot betere zelfkennis en persoonlijke groei.
 2. Teamontwikkeling: 
  Door de verschillende DISC-profielen van teamleden te analyseren, kunnen teams beter samenwerken. Het begrijpen van de diverse communicatiestijlen en gedragsvoorkeuren binnen een team kan helpen bij het verbeteren van de teamdynamiek en het verminderen van conflicten.
 3. Leiderschapsontwikkeling: 
  DISC kan leiders helpen hun eigen leiderschapsstijl te herkennen en aan te passen aan de behoeften van hun teamleden, wat leidt tot effectiever leiderschap.
 4. Sales en klantrelaties: 
  DISC kan een krachtig hulpmiddel zijn in de wereld van sales, omdat het verkopers helpt de gedragsstijlen van hun klanten te herkennen en te begrijpen. Door inzicht te krijgen in de DISC-stijl van een klant, kan een verkoper zijn of haar benadering aanpassen om beter af te stemmen op de communicatievoorkeuren en besluitvormingsprocessen van de klant.
 5. Stressmanagement en preventie van burn-out: 
  DISC kan eveneens waardevol zijn bij het identificeren van potentiële stressoren voor individuen op basis van hun gedragsstijlen, en bij het ontwikkelen van strategieën voor stressmanagement en het voorkomen van burn-out.

DISC is geen persoonlijkheidstest, het geeft inzicht in gedrag en communicatievoorkeuren. Het biedt waardevolle informatie voor het verbeteren van interpersoonlijke relaties, het verhogen van de effectiviteit van communicatie en het versterken van teamwerk binnen organisaties.


Terug naar overzicht