Home Blog Je bent niet raar alleen bijzonder

Je bent niet raar alleen bijzonder

13 mei 2018

Je bent niet raar alleen bijzonder! Niemand is raar, we zijn alleen bijzonder. Dat geldt ook voor ons gedrag. Laten we eerlijk zijn soms doen we dingen (uit ons ego) die we achteraf niet altijd handig vinden.

Liever gelukkig dan gelijk hebben!

We willen vooral gelijk hebben en kiezen gelijk boven onszelf gelukkig en succesvol te voelen. Om jezelf echt bewust te kennen en onze medemens, is continue bewustzijn nodig, inzichten en gedrag wat ons openstelt te willen ontwikkelen. We zijn allemaal een beetje raar en bijzonder.   

Oordelen!

Laten we eerlijk zijn. Hoeveel keer per week betrap je jezelf er wel niet op dat je “iets” raar of bijzonder vindt van een ander? Dat je gedrag, een overtuiging, of een keuze van iemand niet snapt of wil snappen? 

Dagelijks toch! Natuurlijk: dat hebben we allemaal. 

Onszelf en andere snappen, zal dat ooit echt gebeuren?

Zullen we onszelf altijd voor de volle 100% snappen? Of andere mensen? Waarschijnlijk niet. We zijn gewoon allemaal verschillend en dat maakt het ook leuk, uitdagend, spannend en soms lastig. 

Wat betreft onszelf, laten we eerlijk zijn. We doen toch wel eens allemaal iets wat we eigenlijk anders hadden willen doen. Een uiting, een actie, ongetwijfeld doen we allemaal wel eens iets waarover we met onszelf nog een intern gesprek voeren.

Gedragsstijlen en wijze mensen  

Het is niet voor niets dat al 2400 jaar geleden Hippocrates 4 temperamenten beschreef en Aristoteles over 4 elementen sprak. Variaties later daarop identificeerde Carl Jung 4 functies, Eduard Spränger 4 houdingen en Erich Fromm 4 oriëntaties. Zo schreef William Marston 4 emoties en die werden samengevat in de letters DiSC. 

Vier geheimen om te onthouden alvorens jezelf te willen ontwikkelen!

Geheim 1: Alle emotie en gedragsstijlen zijn goed!
Alle emotie stijlen oftewel DiSC stijlen zijn goed en we dragen allen onze betekenisvolle wijze bij aan deze wereld! Niemand is beter of slechter! Iedere emotie stijl heeft unieke sterke punten waarvan we van elkaar kunnen leren en genieten. 
 
Geheim 2: Je hoeft je niet te veranderen om je te ontwikkelen!
Je hoeft je sterke punten niet af te zwakken en je hoeft je niet anders te gedragen. Alleen het DiSC model echt kennen helpt je met je overmatige zijde te balanceren en je kunt beter inspelen op het oprecht leren kennen van de ander. 
 
Geheim 3: Niemand heeft één gedrag en emotiestijl!
We zijn allemaal een combinatie van de 4 DiSC gedrag en communicatiestijlen. Dat maakt ons complex, leuk en uniek. 
 
Geheim 4: We zijn flexibel en daarmee kunnen we ons aanpassen naar de andere stijlen
Door bewuster gebruik te maken van de andere stijlen. Door jezelf daarop te trainen en vanuit deze emotiestijlen andere beter te kennen, bouw je aan gezondere en gelukkigere relaties en bereik je je hoogste potentieel!
 

Onderzoek toont aan dat "bewuste zelfkennis gelukkiger" maakt!

Vele onderzoekers tonen aan dat personen die hoog scoren op bewust zelfkennis, gelukkiger en succesvoller zijn dan wie daar een tekort aan heeft. Zelfkennis stelt mensen in staat om je leven rond je sterke punten vorm te geven en beter om te gaan met jouw uitdagingen in het leven. 
 

Investeer in je bewuste zelfkennis!

Dus of je nu ondernemer bent, directeur, manager, sales of waar je ook bent, als je een makkelijker, gelukkiger en succesvoller leven wilt, investeer in jezelf en in je medemens!

Terug naar overzicht