Persoonlijke groei is een keuze
Home Blog Persoonlijke groei is een keuze

Persoonlijke groei is een keuze

29 september 2022

Bij iedere start van een leiderschaps-traject, team ontwikkel-traject of salestraject wenst iedereen wel “iets” anders of beters in zijn werkomgeving.

Bij iedere start van een leiderschaps-traject, team ontwikkel-traject of salestraject wenst iedereen wel “iets” anders of beters in zijn werkomgeving. Of we wensen dat de directeur verandert, de manager, de collega’s of de klant (Zie mijn blog, veranderen liever de ander). Of we wensen zelf iets meer te willen in onze baan zoals: 

 • Meer intellectuele inhoudelijkheid in ons vak
 • Meer uitdaging
 • Meer samenhorigheid in het team
 • Meer openheid 

De uitspraak van “iets” meer te willen, te willen groeien en te willen ontwikkelen komt altijd vrij vlot op gang. Bijna overal hoor ik dan “Ik ga ervoor”, “ik ga het anders doen” en voorbeelden daarvan zijn:

 • Ik ga meer planmatig werken zodat ik wat snelheid in mijn werk krijg en wel die beloofde strategie kan maken of wel de doelstelling kan halen
 • Ik ga opener zijn in vergaderingen 
 • Ik ga beter communiceren naar het team bv collega’s meer updates geven
 • Ik ga meer de urgentie van mijn vak in het team brengen zodat ik meer gewaardeerd word of dat men meer van mijn vak snapt

En dit zijn maar enkele voorbeelden van wat medewerkers en managers “meer” willen. 

Persoonlijke groei? Er is meer nodig!

Echter met ruim 9 jaar ervaring als trainer en coach weet ik inmiddels dat er meer voor nodig is dan alleen “het zeggen” dat je het gaat doen. De reden waarom je het namelijk nog niet deed heeft een oorzaak. Een oorzaak waarom je nog niet doet wat je wilt doen kan onder andere te maken hebben met:

 1. Jouw zelfbeeld en zijn  
 2. Jouw belemmerende overtuigingen  
 3. Geen vertrouwen voelen en hebben in jezelf of in het team
 4. Je minder krachtig voelen dan de rest en daarom het niet durven zeggen
 5. Excuses houden om te doen wat je doet zoals “ben te druk” 

In mijn blog waarin ik de 6 logische niveaus van Bateson laat zien, zitten de eerste twee punten van bovenstaande lijst, de anderen punten zie je terug in de “5 frustraties van samenwerken” en in de Comfortzone cirkel, de tweede cirkel van “angst” 

Kortom, er is dus meer nodig dan “even te zeggen dat je het anders gaat doen”. Persoonlijke groei is een keuze! En daar is eerst veel persoonlijk inzicht voor nodig waarbij tool als DISC, Denkstijlen en drijfveren bij kunnen helpen en vervolgens goede persoonlijke ontwikkeldoel formulering zodat jouw plan jou de energie geeft om commitment op te geven en realistisch genoeg is om jouw persoonlijke groei wensen om uit te komen. 

Kortom: er is meer voor nodig na een dieper inzicht dan te zeggen dat je het gaat doen! Wil je meer weten over jouw persoonlijke groei? Neem dan eens contact met mij op voor de mogelijkheden.


Terug naar overzicht