Slecht één punt van groei geeft wonderen in een team!
Home Blog Slecht één punt van groei geeft wonderen in ieder team!

Slecht één punt van groei geeft wonderen in ieder team!

16 juni 2022

Wanneer ik een nieuw team ontwikkeltraject mag starten, mag ik met alle deelnemers persoonlijk kennismakingen. Het ene teamlid kan niet wachten om vanuit DISC en de assessment meer van elkaar te leren en zien de optimistische kant ervan in om iets als “team” te gaan doen en tijd voor elkaar te maken. De ander helft teamleden zijn sceptisch, vinden het zonde van de tijd, willen eerst zien en dan geloven. Oftewel die kijken heerlijk een kat uit de boom.

DISC-assessment: een stap in de goede richting

Ik geniet van beiden partijen, dus zowel van de teamleden die geen zin hebben als de teamleden die wel zin hebben om als team te werken aan effectieve samenwerkingen door jezelf en de ander beter te leren kennen.

Het idee is vaak dat er “heel veel” moet gebeuren, wil er een stap in de goede richting gemaakt worden. En dat is een misvatting in mijn beleving. Na vele jaren ervaring nu in dit vakgebied durf ik wel te stellen dat als ieder teamlid één iets “geeft” aan het team om op te willen groeien en ontwikkelen dat wonderen dan al gebeuren.

Wanneer we starten met de DISC sessies

In de 1e sessie starten we met opnieuw kennis maken als team. Dit doen we vanuit de ingevulde en gelezen DISC-assessment en vraag ik iedere deelnemer om zijn of haar kracht te benoemen. Dan ontstaan al de eerste mooie momenten in zo’n team want toehoorders vinden vaak dat deze collega nog meer mooie krachten heeft en daar gaat dan ook de aandacht naar toe.

Vervolgens vraag ik aan dezelfde deelnemer wat zijn of haar “groeipunt” is. Doordat daarvoor de openheid al is geweest over die deelnemer zijn krachten, is de veiligheid gegroeid om kwetsbaarder te zijn over zijn of haar ontwikkelpunt. Vaak wordt dit groeipunt ook met een anekdote of humor ingebracht. Het vervolg op dat eerdere mooie moment is dat want collega’s zijn het vaak eens. Daarmee is de eerste stap gezet om vanuit luchtigheid een persoonlijk groeipunt en commitment te geven aan het team.

Door de eenvoudige manier om dit ter sprake te brengen ontstaan vaak de mooiste kwetsbare gesprekken in zo’n team en kan de dag of avond al niet meer stuk.

Mijn 3e en laatste vraag aan de deelnemer als start van het team ontwikkeltraject is: “Welke commitment ga jij aan je teamleden geven om komende periode aan te werken en op dat door jou benoemde punt mogen jouw teamleden jou ook op aanspreken als dat punt aandacht nodig heeft”. Vaak is het hetzelfde punt als het benoemde groeipunt.

En zo doen we binnen het hele team kennismaken en elkaar krachten en groeipunt vastleggen waarop we elkaar gaan helpen.

Deze start werkt al jaren magisch en verlichtend.

In de vervolgsessies blikken we dan vaak terug naar deze eerste oefening en vliegen de anekdotes en humor momenten je om de oren evenals kwetsbare mooie verhalen en welwillende stap van ieder teamlid.

Wil jij ook meer veiligheid, openheid en humor in jouw team, dan kun je me bereiken via michelle@michellevanstijn.nl


Terug naar overzicht