Van Comfortzone naar persoonlijke groei.
Home Blog Van Comfortzone naar persoonlijke groei

Van Comfortzone naar persoonlijke groei

23 september 2022

Wil jij ook groeien van jouw comfortzone naar groeizone? In deze blog vertel ik je er meer over!

Comfortzone

In deze eerste kleinste cirkel “doen en communiceren” we op de manier zoals wij dit zelf fijn vinden. Gedrag en communicatiestijlen zijn er in vele soorten en maten waarbij het DISC model inzichtelijk brengt waar jouw voorkeuren in zitten. Ook in de comfortzone handel jij vanuit “jouw zijn, jouw geloof, jouw overtuigingen” zoals Bateson deze weergeeft in de 6 logische niveaus.

Dit is een prima cirkel om in te zijn maar als je “anders” wilt, als je persoonlijke groei wenst dan is inzicht in de tweede cirkel heel belangrijk.

Angstzone

In de angstzone (2e cirkel) zit alles waardoor we niet doen wat we willen doen. Ook in deze zone bevindt alles waarom we niet achter onze wensen en doelen aan gaan. Redenen waarom we niet doen wat we willen doen, kunnen zijn:

  • Geen vertrouwen voelen in jezelf of in je omgeving
  • De meningen van anderen die een negatief effect op je hebben
  • Jouw eigen persoonlijke excuses zoals geen tijd, te druk, etc te hebben
  • En ook niet weten “hoe” je moet groeien
  • Belemmerende overtuigingen

Leerzone

Dit is een hele leuke zone! In deze zone ben jij bereid om nieuwe dingen te leren, nieuwe vaardigheden op te doen en om de eerste stap te nemen om anders met problemen en uitdagingen om te gaan. In deze zone ga je jezelf beter en anders gunnen. In mijn coachingen hoor ik dat coachees genieten van deze fase. Het brengt plezier en mogelijkheden, ook zie je dat men hier regie neemt over zijn wensen in het leven.

De eerste stap in deze zone kun je zetten door je echt open te stellen om te willen leren en groeien. 

Groeizone

Dit is de zone waarin in iemand op “zijn, geloof en overtuiging” niveau veel in positieve zin heeft bijgesteld! Dromen en nieuwe doelen worden gedefinieerd en iemand gaat vol mogelijkheden (in plaats van moeilijkheden) inzetten op zijn of haar plannen, wensen en dromen. In deze zone komt er vaak ook veel moois op je pad en gebeuren er de mooiste dingen omdat jij vanuit jouw leerzone het zelf anders bent gaan aanpakken.

Wil jij ook groeien van jouw comfortzone naar groeizone, wacht dan niet en neem contact op zodat we jouw mogelijkheden kunnen afstemmen.


Terug naar overzicht

Wil je weten wie ik ben?

Klik dan op onderstaande button met Michelle van Stijn. Trainer, coach en spreker voor organisaties die effectiever willen groeien en ontwikkelen met elkaar?

Kennismaken!