Van klagen naar dankbaarheid: 7 tips
Home Blog Van klagen naar dankbaarheid: 7 tips

Van klagen naar dankbaarheid: 7 tips

2 juni 2022

“Onderdeel van ploeteren naar plezier”. Vroeger dacht ik dat ik de enige was die af en toe kon klagen, niet blij was of in de flabbergasted “wat gebeurt er" nu en “hoe kan dit” flow zijn. Last te hebben van die negatieve stemmen in mijn hoofd over gebeurtenissen om me heen.

Ik kon erin blijven hangen, dagen, weken, maanden en van een mug een olifant maken. Echter tijdens mijn burn-out begin 2015 heb ik mezelf aangeleerd dat als ik mezelf verlies en die negatieve stemmen in mijn hoofd heb om een aantal stappen te ondernemen en daarmee mezelf van “ploeteren naar plezier” te brengen met wat de situatie dan ook is.

Een ontwikkeld patroon en de herhaling van negatieve overtuigingen

Met inmiddels 7 jaar ondernemerschap op te teller en meer dan 70 verschillende organisaties te hebben mogen begeleid met training en coaching voor sales afdelingen, managementgroei trajecten en team – ontwikkeltrajecten, weet ik dat bijna iedereen wel eens last heeft van die negatieve innerlijke stemmen. Een ontwikkeld patroon en de herhaling van negatieve overtuigingen over een situatie of een groep collega’s, belemmeringen in eigen gedachten over jouw eigen rol daarin en van jouw perceptie waarheid maken waardoor “ploeteren” nog groter wordt.

Voor alle mensen die zich in bovenstaand herkennen, deel ik graag mijn 7 tips over hoe ik omga met van “klagen naar dankbaarheid voelen”.

 1. Maak een lijst van positieve dingen
  Benoem of maak een lijst met dingen die wel goed gaan of waar je blij mee bent. En ja, sta ook stil bij die punten die we ook wel de “kleine dingen” in het leven benoemen maar eigenlijk juist de grootste en belangrijkste punten in het leven zijn.
   
 2. Ga wandelen en terug naar je gevoel
  Ga wandelen en ga meer inzoomen op de lijst van punt 1 en nut deze heel groot uit. Bij ieder punt uitgebreid stilstaan aan waar je dankbaar voor bent of wat je blij maakt. Maak dat gevoel groot en sta ook stil bij de leuke details daarin.
   
 3. Is het jouw waarheid of perceptie?
  Is het jouw waarheid en hoe zat jij zelf op dat moment in je vel? Even een stap terug doen en als een helikopter boven jouw verhaal hangen. Wat zie je daar? Wat gebeurt er daar? Is het werkelijk zo gegaan? Wat zal de positieve intenties van de anderen zijn geweest?
   
 4. Hoe wens je het nu eigenlijk WEL te hebben?
  Focus op jouw ideaal. Hoe had jouw ideaal eruitgezien in deze situatie? En kun je dat tij nog keren vanuit jouw invloed door je aanpak te vernieuwen?
  Hoe zou je “normaal” deze situatie oplossen of “welke opties” heb je nog meer die je nog niet hebt toegepast.
   
 5. Neem even afstand
  Chill out and relax! Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. Als je bovenstaand hebt gedaan, blijf dan even bij de goede positieve punten totdat die positieve gevoelens overheersen
   
 6. Haal eens diep adem en ontspan
  Door zorgen en stress, krijgen we een kort lontje, het vreet energie en de spanning gaat in ons lichaam en brein zitten. Diep adem halen en oefeningen daarop doen helpt. Met bovenstaande tips erbij helpt het nog beter!
   
 7. Focus op dankbaarheid
  Mijn grootste les in de afgelopen jaren is geweest en de tip waarmee ik mijn leven van ploeteren naar plezier met alles in het leven heb verbeterd, is: Leven vanuit dankbaarheid! Iedere ochtend, auto moment, wandelend, sportend focus ik op dankbaarheid voor heel veel mensen en dingen in mijn leven. Ook voor de nare gebeurtenissen die me niet blij maken want die hebben mij mooie groei ervaringen gegeven.

En als laatste besef: Iedere crisis, ieder naar moment, is een mooie kans voor jou!

Mocht je meer willen weten over 'van ploeteren naar plezier', dan kun je me bereiken via michelle@michellevanstijn.nl


Terug naar overzicht