Veranderen
Home Blog Veranderen, ik heb liever dat de ander dat doet!

Veranderen, ik heb liever dat de ander dat doet!

9 april 2022

Veranderen is meestal wat we willen dat de andere persoon doet, is het niet? Wanneer ik spreek over de andere persoon, dan bedoel ik, de manager of collega, familie of vrienden, het bedrijf waar je werkt, de klant, de school, echtgenoot, echtgenote, moeder, vader, kinderen, etcetera - iemand anders dan wijzelf in ieder geval.

Veranderen, ik heb liever dat de ander dat doet!

We willen niet veranderen. We willen liever dat de ander verandert, daarmee zou ons leven beter en prettiger zijn. En toch, als jij verandering wenst dan zal het vanuit jezelf mogen komen. Jouw actie roept reactie op.

Het woord “verandering” geeft allergie

Wanneer ik organisaties spreek die zaken willen veranderen dan lijkt het wel ineens of er een aardverschuiving moet plaats vinden om doelen te bereiken. Het woord “veranderen” maakt iets groots in ons los! Iets waar veel bij komt kijken eer het gewenste doel wordt bereikt.

Ploeteren om het gewenste resultaat te krijgen

Het maakt niet uit of het gaat om zakelijke of persoonlijke verandering zodra het woord “verandering” in het spel erbij komt dan bespeur ik naast de wens dat “iets” moet gebeuren om nieuwe uitkomsten te genereren. Angst, onwetendheid, boosheid, verdriet, pijn en de aanname dat er veel moet gebeuren en vele grote stappen genomen moeten worden alvorens het gewenste te bereiken. Ploeteren om het gewenste resultaat te krijgen.

Alsof er nu niets goed is

Wanneer ik medewerkers spreek over de verandering die de organisatie wenst dan hoor ik dat men het idee heeft dat er nu niets goed is en dat men nu niets goed doet. Ook dat is vaak een aanname en opgeblazen bubbel die groter is gemaakt dan bedoeld.

Daarom hamer ik ook op de punten altijd te benoemen die nu “wel goed” zijn alvorens de stap naar “verbeteren” met elkaar te maken. 

Stap voor stap verbeteren

Zodra ik spreek over “stap voor stap met elkaar verbeteren” of “efficiënter met jezelf en elkaar werken en communiceren” dan zie ik verlichting en ruimte voor een goed gesprek. 

Het is altijd mooi om te zien wat dat met groepen doet. Met elkaar stappen zetten om het gezamenlijke doel te bereiken. Dit uitgangspunt creëert ruimte om allemaal een stapje naar voren te doen.

Je bent goed zoals je bent!

Het geeft meer aan dat je nu goed bent zoals je bent echter dat een aantal inzichten in jezelf en je omgeving over gedrag en communicatie helpen om efficiënter met elkaar te zijn. 

Zullen we vanaf nu altijd spreken over met elkaar te willen groeien en verbeteren? Met elkaar een stapje vooruit te willen zetten? 

Mocht je meer over positief ontwikkelen met je bedrijf, afdeling of sales activiteiten willen weten om efficiënter met elkaar te werken en doelen te bereiken, contact me dan!


Terug naar overzicht