Home Blog Vijf tips om jouw vakantie flow vast te houden!

Vijf tips om jouw vakantie flow vast te houden!

20 augustus 2018

"Druk zijn" ontstaat niet alleen door meer orders, meer klanten, meer sales. Druk ontstaat vooral doordat we minder goed afstemmen, communiceren en meer eilandjes creëren omdat ieder op zijn of haar eigen wijze “drukte” willen overleven.

Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. Ik hoor en zie mensen gestrest naar hun vakantie toeleven. Dit moet af, dat moet af, even snel dit en even snel dat. Hoe meer stress, hoe minder gezellig het wordt. We leven er allemaal naar toe, die paar weken weg. Zelfs hoor ik ook nog dat mensen of hele afdelingen denken dat na de vakantie alles vanzelf “beter” wordt. 
 
Want tja, de economie is goed en groeit gestaag door. De werkdruk is hoog op alle afdelingen. Ik heb wel eens het idee, hoe beter de economie, hoe slechter de samenwerkingen door slechte communicatie. 
 

Te druk

Ik heb zelfs al enige directeuren en managers horen zeggen dat ze niet meer aan een goede teammeetings toekomen want het is gewoon “te druk”.
 
"Druk zijn" ontstaat niet alleen door meer orders, meer klanten, meer sales. Druk ontstaat vooral doordat we minder goed afstemmen, communiceren en meer eilandjes creëren omdat ieder op zijn of haar eigen wijze “drukte” willen overleven.
 

Meer druk minder communicatie

Dus het lijkt wel eens of de vicieuze “druk” cirkel alleen maar groter wordt naarmate we meer doen en minder afstemmen. De periode waarin stress groeit en onze irritaties naar onze collega’s groeit. (Die vinger naar de ander wijze blijft altijd makkelijker dan de vinger naar jezelf laten wijzen ;-)).
 

De vakantie lost alles op het werk automatisch op

Gelukkig lost een paar weken vakantie alles op! En na de vakantie is alles vanzelf beter want op de vakantie hebben we alle stress in dat warme zonnige land achtergelaten. Ja hè, zeg maar eerlijk, dat heb je wel eens gedacht. 
 
Ik zal je in deze blog maar gelijk een ervaring rijker maken en een illusie armer. Die vakantie is goed maar lost niet jouw irritaties op je werk automatisch op. Jouw irritaties en jouw werkdruk hebben namelijk iets anders nodig! Jij, Jij bent daarin nodig! Een nieuwe jij met een nieuwe kijk en een nieuwe aanpak met jezelf en je collega’s. 
 

Vijf tips voor flow vasthouden

Dus bij deze geef ik je vijf tips waarin jij regie kunt nemen om na je vakantie jouw goede flow vast te houden:
 
1. Vervang het woord druk voor “lekker bezig zijn”. 
Ik weet het, simpele mindset truc maar hij werkt wel. Zeg maar eens meerdere malen per dag “Ik ben lekker bezig in plaats van ik ben druk”. Je creëert hiermee een ander gevoel over jouw workflow en jouw werkplezier.
 
2. Zet je irritatie om in minimaal 5 positieve punten over die persoon
Je collega’s aan wie jij je irriteerde (ik ga nu even niet in op hoe vier kleuren jou hiermee kunnen helpen), benoem die per collega, waaraan jij je zo hebt geïrriteerd minimaal 5 punten wat je heel prettig vindt aan die persoon. 
Als je echt positief wilt doorpakken, zeg het ook tegen die collega wat je zo in hem of haar waardeert. 
 
3. Maak een lijstje wat WEL goed is
Maak eens een lijstje van jouw functie, afdeling of bedrijf waar je werkt wat wel goed is en houd deze bij de hand voor iedere keer dat je wilt terugvallen op de focus wat niet goed is. 
 
4. Geef complimenten en waardeer
Vanaf nu, zoom niet in op wat er niet goed is in vergaderingen of andere mensen. Maak de afspraak met jezelf om regie te nemen over je brein en maak de keuze om te waarderen en complimenteren wat wel goed is!
 
5. Vervang oordelen en aannames door zelf kansen te creëren 
Als we minder goed in ons vel zitten of "te druk zijn" dan zijn we vooral geneigd om al het eerder “geprobeerde” en naar het minder goede van vroeger te kijken en vooral dat te herhalen. We oordelen dan over alles om ons heen. Als ik interviews afneem dan hoor ik ook aannames en oordelen die niet eens bij de ander geverifieerd zijn. Het is jouw keuze, moe en energieloos worden van oordelen of ga je zelf kansen creëren waar je energie van krijgt. 
 
Dus bijvoorbeeld is er mindere communicatie of afstemming op jouw afdeling geweest, initieer dan hetgeen waar jij behoefte aan hebt met positieve flow oftewel laat je verhaal maar achterwege dat dat eigenlijk de taak van de manager is. Doe en regel het vanuit een positieve vibe! Geloof me, dat geeft energie. 
 

Je hebt alles al geprobeerd en het is niet jouw taak

Ik weet het, met deze blog kunnen er ook reacties komen dat je alles al hebt geprobeerd in de organisatie en dat niets werkt. Ook dat is mindset. Ik geef je ook alleen vijf tips die werken als je ze echt oppakt en erachter staat. Niets moet van mij, alles mag. Ik gun je alleen nog steeds dat heerlijke vakantie flow gevoel. 
 
Wil je nou echt met je team doorpakken, teambuilding en teammotivatie met elkaar creëren en “het lekker bezig” zijn als team meer teamspirit geven door effectief plezierig gedrag en communicatie en mocht je daar met elkaar niet uitkomen om dat te realiseren. Contact me dan! Met plezier deel ik de ins en outs van ons gedrag en hoe we van ineffectief naar effectief kunnen gaan!

Terug naar overzicht