Effectief samenwerken met DISC: Omgaan met stress bij collega's
Home Blog DISC tips hoe om te gaan met ieder profiel tijdens stress

DISC tips hoe om te gaan met ieder profiel tijdens stress

29 januari 2024

In de dynamische wereld van vandaag is stress op de werkvloer helaas geen onbekende factor. Hoe we omgaan met stress, vooral wanneer het onze collega's beïnvloedt, is van cruciaal belang voor een gezonde werkomgeving.

Laten we eens duiken in hoe het DISC-model ons kan helpen effectief om te gaan met een geïrriteerde collega, gebaseerd op verschillende DISC-profielen.

Daadkracht (D):
Collega's met een daadkrachtig profiel gedijen in een omgeving waarin ze controle hebben. Als je merkt dat een dominante collega gestrest is, benader hem dan met duidelijke en feitelijke informatie. Geef beknopte updates en stel haalbare oplossingen voor. Benadruk de impact van deze oplossingen op concrete resultaten. Op deze manier geef je hen de gewenste controle en help je de stress te verminderen.

Interactie (I):
Een collega met een invloedrijk profiel put energie uit positieve interacties en erkenning. Als je een gestreste collega met een hoog I-profiel tegenkomt, bied dan ondersteuning door waardering uit te spreken voor zijn bijdragen. Moedig samenwerking aan en benadruk het positieve effect van het gezamenlijk bereiken van doelen. Op deze manier bouw je aan een ondersteunende omgeving.

Stabiel (S):
Stabiele collega's gedijen bij stabiliteit en een rustige werkomgeving. Wanneer je merkt dat een collega met een S-profiel gestrest is, toon dan begrip voor zijn emoties. Bied geruststelling en vermijd conflicten. Laat zien dat je waarde hecht aan samenwerking en dat je openstaat voor luisteren. Dit creëert een veilige ruimte voor hen om stress te verminderen.

Consciëntieus (C):
Collega's met een consciëntieus profiel hebben behoefte aan gedetailleerde informatie en planning. Wanneer je te maken hebt met een gestreste collega met een hoog C-profiel, communiceer dan duidelijk en nauwkeurig. Focus op het gezamenlijke doel en benadruk de waarde van het gedetailleerde werk dat wordt verricht. Dit helpt hen zich zekerder te voelen en stress te verminderen.

Het DISC-model is een waardevol instrument om de communicatie te verbeteren en conflicten te verminderen. In plaats van te reageren op stress, streven we ernaar begrip te tonen en samen te werken aan oplossingen.


Terug naar overzicht

DISC training voor jouw bedrijf

Is het optimaliseren van jouw MT, teams, afdelingen of sales ook wenselijk? Is meer inzicht in effectief gedrag en communicatie ook voor jouw bedrijf een goed plan? Spreekt een aanpak vanuit DISC jou aan? Contact me dan om de mogelijkheden af te stemmen.

Maak een afspraak