DISC kleuren - DISC profiel
Home Blog DISC kleuren van het DISC model

DISC kleuren van het DISC model

1 december 2023

Het DISC-model is een psychologische theorie die tot doel heeft menselijk gedrag te verklaren en te categoriseren op basis van vier primaire persoonlijkheidskenmerken: Dominantie (D), Invloed (I), Standvastigheid (S) en Consciëntieusheid (C).

DISC model geeft ons handelen en communicatie model weer

Dit model geeft weer hoe we als individu handelen en communiceren. Omdat ieder persoon andere voorkeursstijlen heeft (aangeleerd), zie je dat bijvoorbeeld op de werkvloer mensen elkaar vaak niet begrijpen of in tijden van veel stress op de werkvloer elkaar verliezen. 

DISC assessment

Een DISC assessment geeft weer wat jouw voorkeur is en zelf perceptie, evenals perceptie van jouw omgeving naar jou en hou jij handelt ten tijde van stress. 

William Moulton Marston

Dit model is in de jaren twintig ontwikkeld door psycholoog William Moulton Marston en is sindsdien gepopulariseerd en aangepast voor verschillende toepassingen, waaronder persoonlijke ontwikkeling, teambuilding en communicatie.

DISC model

Hier is een overzicht van elk van de vier DISC-persoonlijkheidskenmerken:

D profiel samengevat

Daadkracht (D): Mensen met daadkrachtige eigenschappen zijn vaak assertief, resultaatgericht en competitief. Ze zijn doorgaans direct, besluitvaardig en nemen graag de controle over situaties. Ze worden doorgaans gemotiveerd door uitdagingen en kansen om doelen te bereiken.

Kenmerken D profiel

D- profielen houden zich doorgaans met de “wat” vraag bezig. Hun ideale wereld is vol met uitdagingen, hun tijdsbeleving en handelen is in het “nu”. Zij handelen kordaat en hun grootste angst is “controle verlies, verlies van grip op situaties”. 

I profiel samengevat

Interactie (I): Individuen met invloedrijke eigenschappen zijn sociaal, overtuigend en enthousiast. Ze gedijen bij het opbouwen van relaties, genieten van sociale interacties en zijn vaak optimistisch. Ze worden gemotiveerd door samenwerking, erkenning en de kans om anderen te inspireren.

Kenmerken I profiel

I- profielen houden zich doorgaans met de “wie” vraag bezig. Hun ideale wereld is gevuld met plezier, hun tijdsbeleving en handelen is in de “toekomst”. Zij handelen optimistisch en hun grootste angst is “(persoonlijke afwijzing)”. 

S profiel samengevat

Standvastigheid (S): Stabiele individuen zijn over het algemeen kalm, geduldig en coöperatief. Ze waarderen harmonie, stabiliteit en loyaliteit. Het zijn vaak ondersteunende teamleden die proberen een vredige en stabiele omgeving te behouden. Ze worden gemotiveerd door samenwerking, oprechtheid en een gevoel van veiligheid.

Kenmerken S profiel

S- profielen houden zich doorgaans met de “hoe” vraag bezig. Hun ideale wereld is om altijd de “harmonie” in alle situaties te bewaren, hun tijdsbeleving en handelen is in het “heden”. Zij handelen vanuit een neutrale houding en hun grootste angst is “verlies van zekerheden”. 

C profiel samengevat

Consciëntieusheid (C): Mensen met gewetensvolle eigenschappen zijn gedetailleerd, analytisch en systematisch. Ze waarderen nauwkeurigheid, structuur en orde. Ze zijn doorgaans voorzichtig en precies in hun werk, met de nadruk op kwaliteit en betrouwbaarheid. Ze worden gemotiveerd door duidelijke verwachtingen, aandacht voor detail en mogelijkheden voor verbetering.

Kenmerken C profiel

S- profielen houden zich doorgaans met de “waarom” vraag bezig. Hun ideale wereld is “perfectie”, hun tijdsbeleving is in het “verleden”; werken bijvoorbeeld graag vanuit data. Zij handelen vanuit een voorzichtige houding en hun grootste angst is “kritiek krijgen op de inhoud”. 

Wie gebruikt het DISC model?

Het DISC-model wordt vaak gebruikt op de werkplek voor teambuilding, leiderschapsontwikkeling en communicatietraining. Er zijn veel assessments en hulpmiddelen beschikbaar om individuen en teams te helpen hun DISC-profielen te bepalen, waardoor inzicht wordt verkregen in hun favoriete communicatiestijlen, sterke punten en potentiële groeigebieden. 

Het is belangrijk op te merken dat het DISC-model een vereenvoudiging van de persoonlijkheid is en moet worden gebruikt als een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en begrip, in plaats van als een strikte categorisering van individuen.


Terug naar overzicht

DISC training voor jouw bedrijf

Is het optimaliseren van jouw MT, teams, afdelingen of sales ook wenselijk? Is meer inzicht in effectief gedrag en communicatie ook voor jouw bedrijf een goed plan? Spreekt een aanpak vanuit DISC jou aan? Contact me dan om de mogelijkheden af te stemmen.

Maak een afspraak