Hoge werkdruk en het verlangen naar de komst van een nieuwe collega Jouw team en jij snakken al maanden naar die ene nieuwe collega erbij. De werkdruk bereikt al maandenlang ongekende hoogten, waardoor het team onder constante druk staat en stress ervaart.
Met deze blog beloof ik je dat managers en teamleden niet alleen bewuster nieuwe collega's verwelkomen, maar ook gedurende de eerste drie maanden zorgvuldig zullen onboarden en begeleiden.
In een eerdere blog schreef ik al, "Waarom de urgentie van een team ontwikkeltraject 2023 groter is dan ooit,”. Toen schreef ik over het groeiende verlooppercentage van 27% van de nieuw gestarte medewerkers wat inmiddels al 30% is wat binnen de eerste 90 dagen stopt. Het recruitmentproces is vaak een langdurige inspanning, waarbij de organisatie maandenlang zoekt naar de juiste aanvulling op het team. De keuze voor de ideale kandidaat wordt bevestigd na succesvolle sollicitatiegesprekken en het afronden van arbeidsvoorwaarden.
Na een mogelijke wachttijd vanwege opzegtermijnen, is het moment eindelijk daar. De nieuwe collega begint, met de werkplek en benodigde materialen zoals telefoon, laptop en auto keurig geregeld. De eerste dag kan chaotisch zijn, variërend van deelname aan overleggen tot kennismakingsgesprekken. Iedereen is opgetogen over de welkome aanvulling op het team.
Helaas eindigt het inwerken en begeleiden vaak na de initiële kennismakingen en ondersteuning bij het inwerken op systemen. Collega's bieden hulp bij vragen, maar soms blijft het daarbij. Een periodieke check van de manager is ideaal, maar soms faalt het door de hoge werkdruk, waardoor de nieuwe medewerker worstelt met integratie en de heersende (negatieve) cultuur. De baan en de cultuur voelen voor de nieuw gestarte medewerker niet zoals het was voorgeschoteld.
In 2023 stopt 30% van de nieuw gestarte medewerkers stopt binnen 90 dagen, voornamelijk vanwege:
1) De afdeling en werkzaamheden zijn niet zoals aangegeven in de sollicitatie
2) Negatieve bedrijfscultuur
De gevolgen zijn duidelijk: de overige teamleden moeten de taken van de vertrokken collega overnemen, wat leidt tot een toename van hun werkdruk. Deze situatie herhaalt zich steeds vaker.
Het is cruciaal voor organisaties, afdelingen en managers om ervoor te zorgen dat nieuwe medewerkers goed worden begeleid. De urgentie van deze taak wordt nog duidelijker wanneer je deze cijfers ziet.
Het begrip van het DISC-model draagt aanzienlijk bij aan het bewustzijn van jouw handelen en communiceren met het team en nieuwe collega's. Met een goed begrip van het DISC-model kun je de genoemde tips effectief toepassen op nieuwe collega's.
Voor meer informatie over wat DISC voor jouw en jouw team kan betekenen, stuur me een mail.