Home Blog 5 magische tips “van ergernis naar het goede inzien bij je collega”

5 magische tips “van ergernis naar het goede inzien bij je collega”

23 juni 2022

Het komt overal voor, ergernissen in samenwerkingen over communicatie, geen communicatie, kortaf communicatie, botheid, stilte, ja-knikkers naar alle partijen, diegene die niets zeggen in een meeting en diegene die altijd het woord voeren of de focus hebben op het negatieve.

Thomas Erikson heeft er een heel DISC boek over geschreven “omringd door idioten” en laten we eerlijk zijn. We denken er allemaal wel eens zo over.

Meer inzicht in je gedrag en communicatiestijl dankzij DISC

In mijn mooie vak als organisatie trainer en coach, heb ik veel met het thema “gedrag en communicatie” te maken. DISC is een hele mooie tool om meer inzicht te krijgen in jouw gedrag en communicatiestijl evenals dat van die ander.

Eerder heb ik al een blog geschreven “wat als 4 letters en 4 kleuren jou met jouw doelen, jezelf en interacties helpen” evenals “hoe 4 kleuren irritaties, misverstanden en ruzies oplossen

Vandaag geef ik je 5 tips die we ook in team ontwikkeltrajecten gebruiken om vooral meer tijd en aandacht te geven aan elkaars mooie kanten als persoon, collega en waardevol team lid evenals wat jij van die collega nodig hebt om jullie samenwerking te optimaliseren.

De 5 magische tips om samenwerkingen met jouw collega’s te verbeteren

  1. Maak een moment tijd voor elkaar en ga eens stil staan bij elkaar als persoon. 15 minuten kunnen al wonderen geven dus tijd hoeft geen excuus te zijn.
  2. Wat vind jij aan jouw collega mooi als de persoon zelf? -> Geef je collega aan: “Wat ik in jou waardeer is:……..”
  3. Wat vind jij van jouw collega heel goed als collega in zijn of haar vak? -> Geef je collega aan: “Als collega vind ik dat jij heel goed bent in ……..”
  4. Geef aan wat je deze persoon wilt meegeven als jij die persoon was: -> “Als ik jou was, dan zou ik op moment X meer dat en dat doen zodat jij …..”
  5. En als laatste geef iets aan wat jij in jullie samenwerking prettig vindt of nodig hebt: “In onze samenwerking zou ik het waarderen als………..”

Door deze opbouw zo te doen, werk je aan je band met die collega. Focus je op het goede in die persoon en als collega. Je geeft deze collega iets mee en je geeft aan wat jij nodig hebt in jullie samenwerking. Zeker in dit laatste punt kun je goed jouw ergernis om zetten in een kans om samen te groeien van ploeteren naar plezier.

Wil jij ook meer inzicht in gedrag en communicatiesijl in jouw team, dan kun je me bereiken via michelle@michellevanstijn.nl


Terug naar overzicht

DiSC Coaching

Wil jij jezelf verder ontwikkeling? Meer inzicht in jezelf en in je omgeving? Efficiënter gedrag om je plannen te verwezenlijken? Contact om jouw plannen af te stemmen.

Contact me